Je voudrais une Donut

Elk jaar trekt de Westfield Cup de grens over voor een mini-racevakantie. Dit keer was Charade in Zuid-Frankrijk de bestemming. Het was me meer wat, met zes races, veel gezelligheid en tribunes vol gillende Fransen.

Niet minder dan 21 Westfields, hun berijders, monteurs, een data-analist en keukenprinses reisden 900 kilometer naar Clermont-Ferrand voor het jaarlijkse feestweekend van de Westfield Cup, mede mogelijk gemaakt door eventsponsor NTS en podiumsponsor Tricorp. Voor wie het niet kent: Charade was begin jaren ‘70 gastheer van de F1. De baan bleek wel erg lang en gevaarlijk (ene Dr. Helmuth Marko verloor er een oog) en dus ging het mes in de layout. Maar zelfs de huidige, gecastreerde versie is een pareltje, met hoogteverschil, doordraaiers, hairpins, oud en nieuw asfalt en bochten met rare verkantingen. En er zijn muren, heel veel muren, vlak naast het circuit. Topbaantje!

Wat een circuit!

De adrenaline spoot al snel uit de oren bij de rijders, zeker bij eventwinnaar Lex Peters. Lex, kom er maar in! ”Dat circuit is helemaal top! Niemand kende het en vroeger zeiden ze: het is een beetje ‘n mini-Nürburgring. Nou, dat klopt precies!” Dat vond ook Edwin Weesie, die steeds harder gaat in de Westfield met nummer 67 en de toptien binnen denderde: “Het hoogteverschil en de bochten zijn echt uniek. Haakse bochten omlaag en omhoog, kombochten en dan altijd die muur vlakbij die niet meegeeft. Ik had best een beetje spierpijn einde dag!”

Gratis Westfields

En ja, toen reed de Westfield Cup ineens voor volle tribunes. 15.000 man! Terecht natuurlijk, maar het gebeurt ook weer niet elke dag. Lex: “Die mensen hadden een kaartje gekocht voor het Frans truckracekampioenschap, maar ze kregen ons er gratis bij.” De kans wereldberoemd te worden in Zuid-Frankrijk, die liet Lex zich niet ontnemen. “Na elke race stond het publiek op de banken, geweldig hoe we ze meekregen. Bij de prijsuitreiking heb ik nog lekker wat donuts gemaakt, en ben toen uitgestapt. Als je ze tekeer hoorde gaan, echt super.” Ook bij Edwin was de smile niet van zijn gezicht te slaan: “Hoe vaak komt het voor dat je handtekeningen uitdeelt? En die Fransen houden blijkbaar wel van een beetje sfeer. Toen Lex zijn donuts draaide, ging het publiek helemaal uit zijn dak. Dat hebben we niet eerder meegemaakt. Ben benieuwd wat er gebeurt als we een keer naar Italië gaan!”

Snel leren

Ook in Frankrijk was data-engineer Wolter weer van de partij. Ingehuurd door de Cup, hielp hij het hele veld secondes te vinden. Edwin: “Dat is echt de toegevoegde waarde van deze Cup. Wolter gaf voortdurend tips, die ik soms iets te enthousiast opvolgde, dus ik stond wel een keer in de grindbak. Met vertrouwen kwam de flow. Ik zag later op de onboards wel dat mensen andere versnellingen gebruikten, dus dat is iets om naar te kijken volgend jaar.”

All-inclusive concept

Acht keer in de auto, verdeeld over twee dagen, met regen maar ook temperaturen tot 35 graden. Dat is natuurlijk geen enkel probleem voor de topfitte helden in de Westfield Cup. Ruim 600 flessen water en frisdrank ging er in 2 dagen doorheen. En wellicht een paar biertjes ook. Want daarin is de Westfield Cup uniek: gezelligheid! Dus er werd samen gereden, op de paddock gekampeerd. Er werd gebarbecued, samen ontbeten, gesleuteld en geluncht. Er werd gedold en gelachen … en vervolgens ging het er op de baan weer vól op. Edwin: “We hadden lekker weer, lekker eten, een uitstekende sfeer, echt een topweekend.” Lex: “Wat mij betreft mag Charade volgend jaar weer op de rol!”

Event 5: Charade. De uitslag:

 1. Lex Peters
 2. Ronald Lenters
 3. Sander Dullaart
 4. Floris Dullaart
 5. Willem Vriend
 6. Arjen Heeck
 7. Jan Frensch
 8. Nick van Lommel
 9. Edwin Weesie
 10. Ralf Dennissen
 11. Eric Sliphorst
 12. Dirk Bonenkamp
 13. Robbert Jansen
 14. Jan Stakenburg
 15. Mies van Grunsven
 16. Roel Greijmans
 17. Roger Welaratne
 18. Equipe Meijer
 19. John Pronk
 20. Michiel van Beuzekom
 21. Sergey Kuks