Badr vs. Rico

Ronald Lenters en Lex Peters gaven een showtje weg tijdens het augustus-evenement van de Westfield Cup. Lex: “De laatste rondes van race twee waren net Badr Hari tegen Rico Verhoeven: bikkelhard, maar ontzettend leuk!” Ronald, die er met de eventzege vandoor ging: “Het was één van mijn mooiste battles ooit in de Westfield!”

De spanning is weer helemaal terug in de Westfield Cup. Regerend kampioen Willem Vriend startte het seizoen sterk, maar kwam er op Assen niet aan te pas. Ronald Lenters won en verkleinde het gat met klassementsleider Willem. Ronald: “Assen ligt mij enorm, ik doe er altijd mee voor het podium.” Makkelijk was het echter niet: “We begonnen op een baan die nog spekglad was van de dag ervoor.” Het gevoel was er dus niet, maar de pole position wél. Hatsa! Het bleek de opmaat naar een mooi dagje voor de ondernemer uit Friesland.

Wederom veel strijd, door het gehele veld.

Op het g(r)as

De Westfield heeft geen aerodynamica en nog minder downforce, maar is toch gewoon een gevoelig ding. Ronald: “De hele dag was er veel regen en wind, die ook nog veranderende van richting.” De races bleven droog, maar er gebeurde van alles. Race 1: Ronald start goed, maar erachter gaat het los. Willem: “Ronald reed weg en achter mij was Lex ook sneller. In ronde twee probeerde ik dat te compenseren door de Geert Timmer chicane strakker te nemen. Dat was net iets té strak… Rechtsvoor schampte ik een bandenstapel, waarna ik links de bult en banden in de chicane vol raakte. Knap hoe Lex er omheen wist te rijden, over het gras!” Lex zag het al aankomen: “Voor mijn gevoel dwong ik Willem in een fout. Vervelend voor hem, maar ik dacht: er onderdoor en niet van het gas af, anders verlies ik de aansluiting!” En dat gras dan, Lex? “Eigenlijk was er ruimte zat, ging makkelijk.” Zo kennen we je weer, Lex!

Willem (71) nog net in beeld, Lex (3) stuurt er behendig omheen.

Villeneuve vs. Arnoux

Ronald schreef race 1 op zijn naam en was ook in de tweede heat goed weg. Ronald: “Maar toen maakte ik tweemaal een schakelfout, waardoor ik terugzakte. Ik kon me echter snel weer losmaken om het gaatje naar Lex te dichten.” En toen ging het los. Lex, enthousiast als altijd: “Het werd een beetje zoals Villeneuve en Arnoux eind jaren zeventig op Dijon, geweldig man!” Ronald, nuchter als altijd: ‘We hebben het begrip ‘close racen’ een extra dimensie gegeven.” Rondenlang ging het er vol op, met Lex die uiteindelijk aan het langste eind trok. Lex: “De laatste rondes was net Badr Hari tegen Rico Verhoeven: bikkelhard, maar ontzettend leuk! Ronald houdt daarvan, en ik ook. De knokpartijen – man tegen man, auto tegen auto – dat is waarom ik dit doe. Het was op het randje, maar we hebben er allebei super van genoten.” Ronald beaamt dat: “Wat een geweldige strijd, tot aan de finish!” Lex: “Bij terugkomst in de pits vertelden zelfs de marshalls wat een geweldige knokpartij het was!” De derde en laatste race van de dag, voor de volledigheid, eindigde weer in een zege voor Ronald, die daarmee het event won.

Ronald (77) en Lex (3) gingen er eens lekker voor zitten.

Die sfeer

Het is het bekende recept van de Westfield Cup: snoeihard racen, maar volop gezelligheid. Ronald: “De sfeer in de cup blijft iets bijzonders. Het is een club van liefhebbers die elkaar met sleutelen helpen, tips over de baan uitwisselen en de data met elkaar delen. Omdat we gezamenlijk lunchen en eindigen met een warme hap en een borrel, is het niet enkel een dag racen maar een complete dag uit. Mijn ouders waren er deze keer bij om te supporten, en zij voelen zich ook meer dan welkom door de andere rijders.”

Lex (links) en Ronald. Matten op de baan, maten naast de baan. Zo heurt het!

Prochaine sortie: Charade

Na het spektakel in Assen, zakt de Westfield Cup begin september af naar Charade, het roemruchte circuit nabij Clermont-Ferrand. Dat wordt een soort korte racevakantie. Ronald: “We rijden maar liefst zes races over twee dagen, en ik kijk er enorm naar uit. Het is een nieuwe baan met nieuwe uitdagingen. Niemand in de cup heeft daar ooit gereden.” Over de app was er al even contact met rivaal Lex. Lex: “Na Assen heeft Ronald me ook nog geappt dat we zo geweldig hadden geknokt. Ik kijk ook enorm uit naar Charade. We gaan weer lekker trappen daar!” 

Uitslag Westfield Cup, event 5 (Assen), seizoen 2023 

 1. Ronald Lenters
 2. Lex Peters
 3. Eric Sliphorst
 4. Floris Dullaart
 5. Francois Claeijs
 6. Yves Deplus
 7. Dirk Bonenkamp
 8. Roel Greijmans
 9. Sergey Kuks
 10. Robert Andriessen
 11. Willem Vriend
 12. Dirk Moes
 13. Nick  van Lommel
 14. Michiel van Beuzekom
 15. Mark Simons
 16. Equipe Meijer